1. Klopt mijn indruk dat het aantal klachten en de vervuiling op straat de laatste tijd in verschillende wijken op een aantal plekken verergert? En zo ja, wat vindt het college hiervan en kan het college aangeven wat de oorzaak daarvan is?
2. Is het college ermee bekend dat sommige inwoners op sociale media zo boos zijn dat ze dreigen te stoppen met het betalen van afvalstoffenheffing? En zo ja, wat vindt het college hiervan?
3. Welke stappen onderneemt het college om de vervuiling en de overlast op straat structureel aan te pakken en op te lossen?
CDA Gouda begrijpt dat de oplossing niet alleen bij de gemeente gezocht kan worden. “Maar het kan niet zo zijn dat vervuiling loont en het straatbeeld zo verloedert…”, merkt Van der Wind.
“Behalve een strengere aanpak, pleiten we ook voor samenwerking met buurtbewoners. Want Gouda geven we samen vorm, is onze vaste overtuiging. We zijn groot voorstander van overeenkomsten of afspraken tussen gemeente en buurten. In dit soort ‘buurtcontracten’ of ‘buurtbeloftes’ kunnen bewoners en gemeente samen prioriteiten en doelen vastleggen voor de kwaliteit en leefbaarheid van een buurt. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de aanpak van overlast en vernieling, zoals bij het sportveldje in de wijk Achterwillens waar in de dug-out wordt gebarbecued.”
De uitvoering kan dan wat CDA Gouda betreft op eenzelfde manier als bij de buurtspeeltuinen, zoals in Goverwelle en Gouda Oost, waarbij er afspraken zijn gemaakt over toezicht en beheer. Van der Wind: “We denken dat dergelijke buurtafspraken mogelijk ook kunnen bijdragen aan het gezamenlijk tegengaan van vuilnis op straat. Daarom vragen we ook of het college met ons van mening is dat maatwerk en afspraken op buurtniveau kunnen bijdragen aan een gedeelde verantwoordelijkheid en een gezamenlijke inzet voor leefbare buurten.”